Yaşamın doğasında gerçek ve gerçek olmayan arasında gelgit olmaz. Birşey ya gerçektir ya da gerçek değildir (illüzyon). Zihin gerçek olanı kabul etmemek, bir nevi egoyu tanrı kılmak amacıyla gerçeğin üzerini yorumlarıyla örter. Gerçeği olduğu halden, olmasını istediği hale getirmek için uğraşır durur. Böylece kişiye kendini “gerçek”ten koruduğunu zannettirir. Oysa “gerçek” düşman değildir ki, insanın ondan korunması gereksin.
Stres, gerçekliğimiz dışında başka bir gerçeklik kabul etmeye çalıştığımızda ortaya çıkan ruh halidir. Bu ruh hali zamanla, bedenimizi, şahsi ve profesyonel hayatımızın tüm alanlarını ele geçirir. Zihni strese değil, stresin matematiğine yönlendirmek (nerede gerçeği göz ardı ettiğimizi, korkularımızın sebebini, harekete geçmemizi engelleyen duyguları, bu duygulardan geçmek yerine onları örtüleme seçimlerimizi) ve ifade etmeye başlamak, zihne başka bir tanık olma alanı tanımaktır. Böylece zihin stresle değil, stresi yaratan matematiğe tanık olmakla meşgul olur.
Bilinçli çalışma, zihnin başıbozuk bir biçimde çalışmayı sonlandırıp, kendi öz bilinciyle çalışma durumuna gelmesi durumudur. Hatalı düşünme durumuna tanık olduktan sonra evre, soruları sorup cevapları evrenin zekâsına bırakma aşamasına gelir. Birey zihni yönetmeyi, kullanmayı öğrenir ve bunu Tanrısal zihinle bağlantılı olarak yapar.
Böylece ehil hale gelen zihin tek başına, sahte düşüncelerle düşünmeyi bırakır, birlik bilinciyle yani evrensel zihnin bir parçası olarak düşünmeyi öğrenir. Bu bilinçte beden, Tanrısal şuurun bir parçasıdır; aydınlık, sakin, hafif, bütün ve sağlıklı.
Süreç doğasına döner, sağlıksız olandan sağlığa, henüz ermemiş olandan olgunluğa, zamandan zamansızlığa, bilinçten bilincin de ötesine. Süreci tersine değil, doğasına hizalamak çabayı bitirir, eylemleri akışa uyumlar. Bilinç, zihnini stresin matematiğine yönlendirmek ve çözümü evrenin zekâsına bırakmaktır. Kürekleri tersine çekmeyi durdurduğunda zaten varolan akışa girersin ve görürsün; akış ne tarafa, sen ne tarafa? Yarattığın matematiği görmek, seni evrenin matematiğine yönlendirir. İnan; görmeyi seçmek sana ve herkese iyi gelir.